تحولات منطقه

ارومیه- ۹۶ درصد مساحت منابع طبیعی استان آذربایجان غربی را مراتع تشکیل داده است که ۲۱ درصد از آن مربوط به مراتع خوب است اما چرای مفرط و بیش‌ازحد مجاز تهدیدی برای حفظ این مراتع محسوب می‌شود.

دام‌های آذربایجان غربی مراتع را می‌بلعند
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، استان آذربایجان غربی بنا بر گفته مدیرکل منابع طبیعی از نظر راندمان تولید علوفه خشک دارای رتبه ۳ کشور است اما چرای دو برابری دام‌ها در این مراتع موجب کاهش شدید راندمان این مراتع شده است.

تخریب مراتع

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی بابیان اینکه  مراتع آذربایجان غربی تنها جوابگوی تعلیف ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد دامی است می‌گوید: این در حالی است که تعداد ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد دامی و شاید بیشتر در این مراتع چرا می‌کنند که تهدیدی برای مراتع محسوب می‌شود.

 رحمان وهاب‌زاده بیان می‌کند: دام زیاد، چرای مفرط و غیراصولی از قبیل چرای زودرس بهاری و عدم رعایت ظرفیت و زمان ورود دام به مرتع به‌ویژه در خشک‌سالی‌ها مهم‌ترین عامل تخریب مراتع به شمار می‌رود.مراتع آذربایجان غربی تنها جوابگوی تعلیف ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد دامی است اما افزون بر ۶ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد دامی در آن چرا می کنند

وی با اشاره به این موضوع که بهره‌برداران مراتع ییلاقی، قشلاقی و روستایی وظیفه‌دارند پیش از ورود دام به مرتع با مراجعه به ادارات منابع طبیعی نسبت به تمدید پروانه چرا اقدام کنند ادامه می‌دهد: در سال‌های اخیر با چرای بیش‌ازحد دام و عدم توجه بهره‌برداران و سوءاستفاده سودجویان، بخش زیادی از مراتع خوب استان به مراتع فقیر تبدیل‌شده است.

وی آمادگی گیاهان مرتعی و جلوگیری از لگدکوبی خاک را از دیگر علل جلوگیری از ورود دام به مراتع استان عنوان کرد و افزود: اجاره مراتع ازجمله اقداماتی است که برخی از بهره‌برداران اقدام به آن می‌کنند که این امر نیز غیرقانونی بوده و با متخلفان برخورد می‌شود.

وی با یادآوری این مطلب که آذربایجان غربی بیش از دو میلیون و ۶۵۰ هزار هکتار مرتع دارد می‌افزاید: متأسفانه در بسیاری موارد، با چرای زودرس بهاری پوشش گیاهی بخش قابل‌توجهی از آن‌ها از بین می‌رود

,ی افزود: در حاضر جمعیت دامی موجود استان حدود ۷.۴ میلیون واحد دامی است که ۴.۶ میلیون واحد دامی آن را گوسفند و بز، ۱.۸ میلیون واحد دامی را گاو بومی و بقیه را گاومیش و سایر احشام تشکیل می‌دهد درحالی‌که مراتع موجود تنها جوابگوی تعلیف ۳.۱ میلیون واحد دامی است و بقیه دام‌ها مازاد بر ظرفیت استان است.

وی در پاسخ به این سؤال که برای حفظ منابع چه اقدامی انجام‌شده است بیان می‌کند: طرح‌های مرتع‌داری ۳۸.۵ درصد مراتع استان تهیه‌شده که ۱۵/۸ درصد از این طرح‌ها در مراتع استان به وسعت ۴۲۰ هزار و ۳۰۸ هکتار اجراشده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.